0

Kan hudpleje virkelig give allergi?

(0 produkter)

Allergi:

Da immunsystemet vil prøve at fjerne de fremmede stoffer fra kroppen, kan der forekomme allergiske reaktioner når det kommer i kontakt med huden, og måske trænger igennem huden. Det giver som regel rødme pga øget blodtilførsel til området, samt ekstra væske, fordi den øgede blodtilførsel også giver øget lymfemængde i området.

Ofte kan der være kløe forbundet med reaktionen, fordi der ved allergiske reaktioner udløses histaminer. Den bedste behandling er at stoppe med at bruge det produkt der har udløst reaktionen - det kan dog være en svær proces, fordi man måske er startet med at bruge flere nye produkter. Det kan derfor være nødvendigt at udelukke et produkt ad gangen og se om det hjælper.

Allergivenlig hudpleje:

Produkter, der ikke indeholder skadelige kemiske stoffer vil derfor helt naturligt være mere allergivenlige. Det er dog umuligt at garantere, at et hudplejeprodukt slet ikke kan give allergi, da der er stor forskel på, hvad vi reagerer overfor. Allergi kan være meget kompleks og der kan også forekomme krydsallergi.

Ved krydsallergi har du allergi for et stof - ofte er du selv klar over at du har allergien - og kroppen har dannet antistoffer mod det du er allergisk overfor. Men hvis lignende molekyler trænger ind i kroppen vil antistoffer også angribe dem og give en allergisk reaktion.

Det gælder fx for birkepollenallergikere, som også får en allergisk reaktion over for hasselnødder og mandler. Det samme kan forekomme i forhold til hudpleje - hvis et specifikt stof giver dig allergi vil du prøve at undgå det, men der kan være lignende molekyler/allergener i et produkt som ellers virker ufarligt, fordi det ikke indeholder det stof der gav dig allergiske reaktioner.

Æteriske olier anvendes meget i naturlig og økologisk hudpleje, til at give produkterne en behagelig duft. Olierne er blevet temmelig udskældte gennem de senere år idet mange mener at de kan give allergi. Som hovedregel er det dog nærmere mennesker, der allerede har en duftstofallergi mod kemisk fremstillede parfumer, som har problemer med at tåle de æteriske olier.

Undersøgelser viser nemlig at fx naturlig rosenolie, som indeholder geraniol ikke giver allergi så længe geraniol befinder sig i den naturlige form, som en del af rosenolien. Til gengæld vil geraniol, som er syntetisk fremstillet eller udtrukket af rosenolie, være mere allergent - men stadig mest for duftstofallergikere. De der har fået allergi mod udtrukket geraniol vil sikkert heller ikke kunne tåle det i æteriske olier.

Der er helt sikkert nogle der får allergi udelukkende pga en æterisk olie, da de trænger ind i huden som alt andet man påfører huden. Har man tendens til duftallergi skal man være forsigtig når en ny olie optræder i produkter eller i ren form. Sørg i øvrigt altid for at fortynde en æterisk olie før den puttes på huden - i ren form er de fleste for stærke til at bruge ufortyndet.

Se vores udvalg af allergivenlige cremer her 

Få 10% rabat på alle køb i shoppen!