0

Hvorfor skal jeg vælge naturlige/økologiske produkter?

(0 produkter)

Hvorfor naturlig/økologisk hudpleje:

Du spørger måske dig selv hvorfor det er så vigtigt at din hudpleje er naturlig, økologisk, vegansk osv. Der er meget debat om emnet og det er mere relevant end nogensinde før pga den eksplosive stigning af allergikere.

Effekten af kemikalier på kroppen bliver også mere kendt og det er derfor interessant og skræmmende at læse om denne effekt af kemikalier i produkter man har brugt. Herunder er samlet nogle eksempler på at det faktisk er vigtigt at bruge produkter uden skadelige kemikalier og at naturlige og økologiske produkter er mere allergivenlige og mindre hormonforstyrrende.

Økologi kontra naturlig:

Naturlige ingredienser er rigtig gode for huden, fordi de indeholder mange gavnlige stoffer som olier, vitaminer, mineraler, antioxidanter m.m. Men der er ikke nogen tvivl om at økologisk dyrkede produkter og planter eller træer der har vokset langt fra civilisation har et meget renere indhold, da der ikke er den samme risiko for rester af sprøjtegifte og forurening som hos konventionelt dyrkede planter og træer. Når de har vokset tæt på civilisation har de også været udsat for mere eller mindre massiv forurening.

Rene og sunde ingredienser giver mindre belastning af kroppen end ingredienser fra forurenede og sprøjtede planter og træer og kan i højere grad gavne din hud med næringsstoffer og beskyttelse mod frie radikaler.

Optagelse gennem huden:

Forskning viser at vi optager rigtig mange ting gennem huden og at mindst 60% af det vi smører på huden optages. DTU har fx lavet en undersøgelse om phthalater, hvor de testede hvor meget phthalat der blev optaget hvis et menneske opholder sig i et klimakammer.

I kammeret var der luft tilsat 2 semi-flygtige phthalater - DEP som typisk findes i parfume samt DnBP der findes i vægmaling og byggematerialer. Testpersonerne sad i dette kammer i seks timer i 2 runder, en gang uden maske og en gang med friskluftsmaske. Testpersonerne fik testet en urinprøve før forsøget, efter første runde og efter sidste runde.

Konklusionen på testen var at uanset om personerne fik tilført frisk luft, eller indåndede luften i kammeret, havde de lige store stigniner af phthalater i urinen. Det er altså primært gennem huden phthalater optages. (Kilde: https://ing.dk/artikel/dtu-undersoegelse-phthalater-traenger-gennem-huden-direkte-fra-luften-179619).

Belastning fra hudpleje og kosmetik:

På Berkeley universitet i Californien testede man 100 teenagepiger for påvirkningen fra de kosmetiske produkter de brugte. De 100 piger fik udleveret produkter til personlig pleje som alle var fri for phthalater, parabener, triclosan og oxybenzoner. De fik alle testet en urinprøve før testen gik i gang og derefter endnu en urinprøve efter 3 dage, hvor de udelukkende havde brugt de kosmetiske produkter de havde fået udleveret.

Efter kun 3 dages test fandt man at indholdet af phthalater var faldet med 27%, parabener med 45% og triclosan og oxybenzone med 36%. (Kilde: http://news.berkeley.edu/2016/03/07/cosmetics-chemicals/).

Phthalater og parabener - hormonforstyrrende?

Ifølge det økologiske råd, er der risiko for at tilføre hormonforstyrrende stoffer til kroppen ved at bruge produkter der indeholder parabener og phthalater. Parabener har været under luppen i mange år fordi man har mistænkt dem for at være allergifremkaldende.

Allergirisikoen ved parabener ser dog ikke ud til at være markant, men til gengæld ser det ud til at være et faktum at parabener kan være hormonforstyrrende, idet de kan have en østrogenlignende effekt. Det samme ser ud til at være gældende for phthalater, som både kan have en østrogenlignende effekt samt en antiandrogen effekt. Antiandrogen betyder at de blokerer de mandlige kønshormoners virkning eller at produktionen af mandlige kønshormoner forstyrres. (Kilde: https://www.ecocouncil.dk/documents/publikationer/1356-130822-kemikalier-kap2).

Få 10% rabat på alle køb i shoppen!